Najobľúbenejšie obdobie v roku je tu zas! Vianoce plné hudby, dobrej nálady a rodinných chvíľ nám už klopú na dvere a nie je tomu inak ani v rodinnej firme Zlatý Nektár, kde Eszter so svojou rodinou usilovne pracuje nie len na výrobe produktov z medu a včelieho vosku ale aj v kuchyni. Tam sa totiž vyrábajú tradičné medové dobroty na základe rodinných receptov, ktoré boli podávané z generácie na generáciu. Ktoré sú tie pochúťky z medu, ktoré jednoznačne nemôžu chýbať na vianočnom stole včelárov?
Neoddeliteľnou súčasťou Vianoc sú jednoznačne koláče a vianočné pečivo. Azda každý má svoje zaužívané rodinné recepty, ktoré sa dedia z generácie na generáciu. Vo včelárskej rodine majú svoje výnimočné miesto recepty s medom, ktoré sú overené časom a schválené mlsnými jazýčkami členov rodinnej firmy Zlatý Nektár. Na vianočnom stole tak nemôžu chýbať tradičné recepty ako napríklad Marlenka, medové rezy alebo medovníky a tento rok si budete môcť pripraviť tieto recepty aj vy doma!
Rýchla Marlenka s agátovým medom
„Marlenka je moderným, avšak veľmi obľúbeným vianočným koláčom, ktorý si svoje miesto nájde v nejednej kuchyni. U nás je základ receptu od blogerky Naty Žúrekovej, ktorý sme počas rokov zdokonalili. Veríme, že aj vy si ho obľúbite,“ približuje Eszter tradíciu tohto koláča v ich rodine.
Suroviny
Na cesto:
250g masla
3 lyžice agátového medu Zlatý Nektár
3 vajíčka
100 g práškového cukru
1 lyžička sódy bikarbóny
420g hladkej múky
štipka soli
Plnka:
375 g masla
600g salka
Na posypanie:
Pikao a orechy
Postup
Maslo rozpustíme nad parou. Pridáme doň med a preosejeme cukor. Všetko spolu premiešame. V druhej väčšej miske si preosejeme múku a sódu bikarbónu. Maslovú zmes vlejeme do múky a premiešame.
Cesto rovnomerne rozdelíme na 3 plytké plechy vystlané papierom na pečenie a rozotrieme pevnou stierkou na cesto. Hrúbka cesta pred upečením by mala byť cca 3 mm.
Pripravené cesto dáme ihneď piecť. Každý plech pečieme cca 10 – 12 minút na 180°C. Okraje upečeného cesta by mali byť hnedasté, avšak, pozor, aby neprihoreli! Pri 10 minútach pláty skontrolujte cez zatvorené dvierka.
Po upečení medových plátov si vymiešame maslo s kondenzovaným mliekom. Kondenzované mlieko nevaríme vo vode, len otvoríme plechovku a vlejeme k maslu.
Aby krém pekne stuhol a v Marlenke držal, tak pred plnením ho dáme na cca 0,5 – 1 hodinku do chladničky. Nenechajte ho však dlhšie, aby nestuhol až príliš. Tak by sa nevpil dostatočne do plátov a to by bola veru škoda 😊
Na záver na pláty rovnomerne navrstvíme krém a zdobíme orechmi a Pikaom. Mňam!
Tradičný recept na medové rezy
„Tento recept patrí medzi tie, ktoré ešte moja maminka piekla ako mladá. Rezy pečieme aj doteraz z rovnakej (teraz už starej) knihy, ako sa ich naučila ona a podávame ďalej lásku, ktorou nás aj ona zahŕňala, keď sme boli deťmi.“
Suroviny
Na cesto:
80g tuku
160 kryštálového cukru
2 vajcia
2 lyžice Pastovaného kvetového medu od Zlatý Nektár
1 lyžička sódy bikarbóny
250g polohrubej múky
250g hladkej múky
mletá škorica a klinčeky
Plnka:
500ml mlieka
250g masla
1 Zlatý Klas
250g práškového cukru
2 lyžice rumu
+ čokoládová poleva
Postup
V hrnci nad parou vymiešame do zhustnutia (asi 15 minút) cukor, tuk, vajcia, med, súdu bikarbónu, trošku škorice a klinčekov. Potom dôkladne vmiešame polohrubú múku a nakoniec ešte teplú hmotu na doske vymiesime s hladkou múkou.
Cesto rozdelíme na štyri rovnaké časti a postupne každé z nich na pomúčenej doske vyvaľkáme. Pomocou valčeka prenesieme cesto na obrátený, pomastený a múkou vysypaný plech. Každý plát pečieme vo vyhratej rúre na 180°C asi 5 minút.
Z mlieka a Zlatého klasu uvaríme puding. Maslo vymiešame s cukrom a do tejto zmesi zapracujeme vychladnutý puding. Dochutíme rumom.
Tri pláty natrieme krémom a štvrtý polejeme čokoládovou polevou. Koláč krájame po 8 hodinách.
Vianočné medovníky
„Medovníky sú neoddeliteľnou súčasťou Vianoc. U nás ich obľubujú malí i veľkí a aj naši sledovatelia mali veľký záujem o tento recept.“
Suroviny
Na cesto:
400g hladkej múky
60 g práškového cukru
2 vajíčka
100 g rozpusteného masla
100 g kvetového pastovaného medu od Zlatý nektár
8 g perníkového korenia
5 g kakaa
4g sódy bikarbóny
1 vajíčko na potretie perníčkov po upečení
Na polevu:
1 bielko
150g preosiateho práškového cukru
pár kvapiek citrónovej šťavy
Postup
Všetky suroviny vložíme do nádoby kuchynského robota a vymiešame. Hotové cesto zabalíme do potravinárskej fólie a uložíme do chladničky na 2-2,5 hodín. Vyvaľkáme a vykrajujeme formičkami. Cesto bude lepkavé ale nie je potrebné pridávať múku. Pečieme na 180°C cca 8-10 minút. Ešte teplé medovníky potrieme rozšľahaným vajíčkom. Na záver zdobíme polevou z cukru alebo je možné aj čokoládou.
„Dúfam, že sa Vám naše recepty páčia a pri spoločnom vianočnom pečení u Vás doma zavládne rovnaký pokoj a harmónia ako aj u nás. Veríme, že naše medy sa stanú súčasťou vašich receptov a vnesú štipku sladkosti (nie len) do vašich sviatočných chvíľ.“ – Eszter 🙂