S prvými jarnými dňami sa pomaly ale isto prebúdza aj príroda. Za prvých zvestovateľov jari sa považujú fialky a ich prítomnosť, môže naznačovať len jedno: obdobie fermentovania darov prírody je zahájené! V tomto blogu by sme sa s vami chceli podeliť o recept na osviežujúci, chutný a najmä zdravý fermentovaný bublinkový nápoj s fialkami a jablkami. Znie to ako zaujímavá kombinácia? Aj my sme sa najprv počudovali, avšak vznikol nápoj, ktorý vyrábame posledných 5 rokov pravidelne a obľúbila si ho celá rodina!
V našej domácnosti neustále dbáme na to, aby sme sa starali o svoje zdravie. Keď sme objavili fermentovanie, tak bolo len otázkou času, kde všade ho začneme využívať. Na našom stole sa najprv objavila fermentovaná zelenina a tradičný domáci kváskový chlieb.
Prečo by ste sa mali rozhodnúť pre fermentovanie?
Fermentácia nie je len spôsob konzervácie potravín „na horšie časy,“ ktorý sme sa naučili od našich starých rodičov. Fermentované potraviny sa vyznačujú niekoľkými pozitívnymi vlastnosťami na naše telo.
- Ľahšia stráviteľnosť: Všetky fermentované potraviny obsahujú potenciálne prospešné baktérie a kvasinky. Tie pôsobia ako probiotiká a podporujú zdravie čriev.
- Podpora imunity: Fermentované potraviny sú obzvlášť bohaté na vitamíny a posilňujú imunitný systém. Znižujú riziko infekcií, najmä po liečbe antibiotikami, ale pôsobia aj preventívne.
- Intenzívnejšia chuť: Počas procesu fermentovania vzniká bohaté množstvo aróm, ktoré ovplyvňujú a zintenzívňujú chuť.
Med je prirodzenou súčasťou nášho jedálnička a pravidelne ho dopĺňame aj o ďalšie dary prírody, ktoré majú pozitívne účinky na naše zdravie. Tak sme si položili otázku: ako ho efektívne využiť aj pri fermentovaní? A objavili sme dokonalý nápoj, ktorý je nie len chutný, ale aj zdravý. Tak poďme na jeho prípravu.
Recept na domáci fermentovaný bublinkový nápoj s fialkami
Budeme potrebovať:
- Zaváraninovú fľašu (720 ml)
- Fialky (čisté, nie z chránenej oblasti, alebo iné jedlé kvety či bylinky)
- Jablko alebo iné ovocie
- Prevarená voda
- Roztok z medu: v 1 litri prevarenej a vychladnutej vody rozmiešať 1-3 polievkové lyžice medu
- Šťava z citrónu podľa chuti
- Štipka soli na zvýraznenie chutí
Postup:
Všetky ingrediencie dôkladne umyjeme a nakrájame podľa potreby. Dbáme na to, aby sme 1/3 fľaše naplnili kvetmi, bylinkami a ovocím. Ovocie zalejeme roztokom z medu a fľašu zavrieme.
Položíme na kuchynskú linku a necháme náš nápoj „zrieť“ približne 5-7 dní, počas letných dní postačí aj pár dní. Počas týchto dní môžeme nápoj premiešať alebo pretrepať, ale nemusíme. Po uplynutí daných dní, nápoj scedíme a skladujeme v chladničke približne týždeň. Tu sa nám už bublinky budú vytvárať pomalšie, ale stále tam budú 😊 Teraz už neostáva nič iné, ako si užívať osviežujúci nápoj. Na zdravie!
Tip: Ak sa vám zdá, že má váš nápoj počas doby fermentácie menej bubliniek, pridajte na liter nápoja jednu polievkovú lyžicu medu alebo ovocie.
Veríme, že sa vám náš recept páči a rozhodnete sa pre jeho vyskúšanie. U nás má veľký úspech, s menšími zmenami ho pripravujeme počas celého leta zo sezónnych byliniek a ovocia. Pred podávaním sa však uistite o jeho intenzite, nakoľko môže obsahovať minimálny obsah alkoholu. Deťom ho pre istotu môžete podávať v zriedenej verzii s vodou.
Chcete sa o recept podeliť aj s vašimi blízkymi? Budeme radi, ak ho za zdieľate napríklad na svojom Facebooku.